Големите компании в САЩ - от Amazon.com до Toyota Motor, се опитват да се

...
 Големите компании в САЩ - от Amazon.com до Toyota Motor, се опитват да се
Коментари Харесай

Щатски компании от Amazon до General Motors се опитват да преборят митата на Тръмп

 Големите компании в Съединени американски щати - от Amazon.com до Toyota Motor, се пробват да се преборят с резултата от комерсиалните политики на администрацията на Тръмп и да избегнат нови мита.
Компаниите се пробват да не влизат в борба с американския президент Доналд Тръмп, само че желаят да упражнят колкото се може повече въздействие, с цел да го разубедят да спре да къса търговски съглашения или да вкарва мита върху редица вносни артикули, разяснява Ройтерс.

Amazon – най-големият търговец на дребно в света и компания за облачни технологии, може да пострада от мита върху артикули, продавани през уеб страницата ѝ, и съставни елементи за центровете ѝ за данни. Тя разисква рекламни акции за цялата промишленост и други необятни лобистки старания, разяснява осведомен източник на Ройтерс, изискал анонимност.

Amazon е отказала коментар.

Toyota Motor North America – дъщерно сдружение на японската Toyota, която също може да пострада, в случай че Тръмп извърши проекта си да наложи мита върху вноса на коли и елементи, събра свои чиновници във Вашингтон за митинг тази седмица пред Капитолия. В същото време шефът на подразделението се е срещнал с основни членове на Конгреса през последните седмици, с цел да разиска евентуалното въздействие на митата.

Мениджъри в General Motors, която може да бъде ударена, в случай че Тръмп отдръпна Съединени американски щати от NAFTA или в случай че наложи автомобилни мита, също води срещи с администрацията и Конгреса през последната седмица, с цел да изрази опасенията си по търговски въпроси. Митата ще доведат до „ по-слабо наличие вкъщи и в чужбина “, сподели компанията през юни.

Най-големият производител на коли в Съединени американски щати даже ще наеме някогашния заместник-директор на Тръмп в Националния стопански съвет и консултант по интернационалните стопански каузи Еверет Айсенстат, който напусна Белия дом по-рано този месец. GM е отказала да разяснява тематиката за Ройтерс, а Айсенстат не е бил открит за коментар.

Тези, които към този момент пострадаха от митата върху вноса на алуминий и стомана, влезнали в действие през юни, също се пробват да облекчат обстановката в частни срещи. Администрацията на Тръмп заплаши с 10-процентови мита и китайски артикули за 200 милиарда $, което може да засегне хиляди вносни артикули – от мебели до мрежови рутери.

Базираната в Сиатъл Amazon се притеснява, че сходни данъци ще ударят потребителите по време на значимия коледен сезон, споделя осведомен източник.

Компанията е идентифицирала необятен набор от артикули, някои от тях скъпи, които ще бъдат ударени от митата и прави оценка евентуалното въздействие върху бизнеса си, добавя източникът.

Сред водещите паники е увеличението на разноските за импорт на съставни елементи, употребявани в центровете за данни или други детайли, които ще създадат облачния ѝ бизнес по-малко конкурентен, разясняват двама източници. Amazon Web Services е най-печелившото поделение на компанията.

Amazon обаче не е единствената в софтуерната промишленост, която се тревожи за това. „ Трудно е да се сетиш за доста компании, които да не срещат риск или да не са изложени на подобен вследствие на митата “, споделя Дийн Гарфийл, основен изпълнителен шеф на Information Technology Industry Council, чиито членове са съперници на Amazon като Microsoft, Alphabet и други.

Лобирането пред представители на администрацията и членове на Конгреса може да бъде скъпо начинание без гаранции за победа, само че някои въпреки всичко бележат триумфи.

Apple сега получи гаранции от администрацията на Тръмп, че скъпите ѝ смартфони iPhone ще бъдат доставяни от Китай, без да са обект на мита, съобщи New York Times миналата седмица.

 
По публикацията работиха: Виктория Тошкова, редактор Евгения Маринова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР